OPIS PRODUKTU

Eliksir do twarzy i dekoltu jest niezwykle lekką i elegancką emulsją zapewniającą wyjątkowy komfort skórze dojrzałej. Preparat bardzo szybko się wchłania pozostawiając skórę zarówno nawilżoną, odżywioną jak i zabezpieczoną przed niekorzystnym wpływem środowiska. Zapobiega oznakom starzenia się skóry poprzez wpływ na syntezę, organizację oraz degradację kolagenu a także przeciwdziała upośledzeniu naturalnego płaszcza lipidowego chroniącego skórę, przyczyniając się do poprawy jej nawilżenia.


DZIAŁANIE

  • Odbudowuje, regeneruje i wzmacnia naturalne struktury skóry
  • Pobudza syntezę kolagenu dbając jednocześnie o jego prawidłową organizację
  • Wyraźnie zmniejsza widoczność zmarszczek zwłaszcza tych głębokich
  • Widocznie i długotrwale nawilża skórę
  • Skóra staje się jędrna, elastyczna i gładka
  • Przywraca skórze jej młodzieńczy blask i witalność

SKŁAD (INCI)

Aqua, Dicaprylyl Carbonate, Borago Officinalis Seed Oil, Glycerin, Glyceryl Stearate Citrate, PPG-3 Benzyl Ether Myristate, Dimethicone, Glycine Soja (Soybean) Oil Unsaponifiables, Sucrose Stearate, Caesalpinia Spinosa Gum, Hydrolyzed Caesalpinia Spinosa Gum, Collagen, Hydrogenated Polyisobutene, Punica Granatum Seed Oil, Sodium Polyacrylate, Propylene Glycol, Sodium Hyaluronate, Octyldodecanol, Beeswax, Glyceryl Stearate, Behenyl Alcohol, Palmitic Acid, Pseudoalteromonas Ferment Extract, Tocopheryl Acetate, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Soy Protein, Tripeptide-10 Citrulline, Tripeptide-1, Stearic Acid, Lecithin, Lauryl Alcohol, Myristyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Elastin, Xanthan Gum, Carbomer, Allantoin, Triethanolamine, Lactic Acid, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Methylparaben, Propylparaben, Ethyhexylglycerin, 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol, Parfum, Glyceryl Caprylate, CI 75470, Citronnellol, Limonene, Linalool.


SKŁADNIKI

Kolagen

jest białkiem, które stanowi ok. 30% całkowitej masy białka ludzkiego i aż 70% białka skóry. Kolagen wraz z elastyną tworzą w skórze właściwej elastyczną siateczkę, która nadaje skórze sprężystość i jędrność a także stanowi podporę dla fibroblastów. Ponadto kolagen posiada nadzwyczajną zdolność wiązania wody, przez co wpływa na prawidłowe nawilżenie skóry. Kolagen pobudza procesy odnowy, głęboko regeneruje, nawilża i ujędrnia skórę.

Trylagen®

jest surowcem najnowszej generacji. Pod nazwą Trylagen® kryje się specjalnie skomponowana mieszanina aktywnych peptydów i protein, których zadaniem jest kompleksowa walka z procesem starzenia się skóry. Jedną z głównych przyczyn pojawienia się zmarszczek i utraty jędrności skóry jest zmniejszona synteza kolageny i dodatkowo jego znaczna dezorganizacja spowodowana działaniem enzymów i niepoprawną syntezą tego esencjonalnego białka. Składniki Trylagenu® działają wielokierunkowo podczas całego cyklu syntezy kolagenu. Podnoszą one zarówno zawartość samego kolagenu w skórze jak i dbają o jego prawidłową organizację. Chronią one kolagen przed enzymami go niszczącymi - metaloproteinazami jak również mają nadzór nad prawidłową budową włókien kolagenowych. Wynika badań in-vitro wykazały, że Trylagen® podnosi syntezę kolagenu I (o 128% po 15 dniach) odpowiedzialnego za elastyczność i spójność skóry. Ponadto preparaty zawierające Trylagen zwiększają syntezę kolagenu III (o 300% po 7 dniach) współtworzącego z kolagenem I włókna. Dodatkowo Trylagen® wpływa również na zwiększenie syntezy kolagenu IV (o 81% po 15 dniach stosowania), który w skórze jest składnikiem blaszki podstawnej nabłonka i śródbłonka oraz tworzy błony podstawne stanowiące podporę dla laminy. Białko to odpowiada za ścisłe połączenie skórno-naskórkowe a co za tym idzie młodzieńczy wygląd skóry. Trylagen® oddziaływuje również na prawidłową organizację włókien kolagenowych. Z wiekiem włókna kolagenowe coraz gorzej się organizują i przylegają do siebie, stają się niejednorodne. Część z nich jest pogrubiona i twarda, inne są natomiast cienkie i wiotkie. Taki stan wpływa na utratę młodzieńczej elastyczności i jędrności skóry. Trylagen® kontroluje rozmiar i rozmieszczenie włókien kolagenowych, co prowadzi do ich lepszego przylegania oraz stabilności. Aby rozwiązać całość problemów związanych z degradacją kolagenu związki zawarte w Trylagenie® zapobiegają również jego glikacji, czyli reakcji aminokwasów białkowych z cukrami, co powoduje powstanie dodatkowych i nadliczbowych wiązań sieciujących. Reakcja ta jest nieodwracalna i destrukcyjna dla cząsteczek białka a dodatkowo nasila się z wiekiem. Wraz z nasileniem się tej reakcji starzejąca się skóra traci elastyczność i staje się twarda. Wraz z wiekiem w skórze nasila się również działanie metaloproteinaz, które niszczą kolagen, elastynę oraz pozostałe białka tkanki łącznej. Trylagen® dzięki swojej kompleksowej kompozycji hamuje działanie metaloproteinaz zwłaszcza tych odpowiedzialnych za niszczenie kolagenu typu I i IV.

Hydromanil

jest roślinnym komponentem nawilżającym, wykorzystującym bogate w galaktomannan związki cukrowe, pochodzące z owoców drzewa tara Caesalpinia spinosa, rosnącego w suchym klimacie Andów. Hydromanil to wytwarzana specjalną metodą trójwymiarowa koloidalna matryca polisacharydowa z drzewa tara, zawierająca w sobie, pozyskiwane drogą kontrolowanej hydrolizy enzymatycznej, oligosacharydy tej samej rośliny. Dzięki nowatorskiej technologii produkcji nawilżająca substancja aktywna jest uwalniana stopniowo. Właściwości nawilżające tej nowoczesnej substancji zostały potwierdzone przeprowadzonymi in-vivo testami. Hydromanil wykazuje się nie tylko natychmiastowym nawilżeniem bezpośrednio po jednorazowej aplikacji, ale również kumulowanym i pozostającym efektem nawilżenia. Regularne stosowanie preparatów zawierających ten komponent zdecydowanie poprawia stan nawilżenia skóry.

Kwas hialuronowy

jest niezwykłym biopolimerem mającym identyczną budowę chemiczną tak u bakterii jak i człowieka. Chemicznie zbudowany jest z jednostek disacharydowych utworzonych z amidu kwasu D-glukoronowego i D-N-acetyloglukozoaminy. Naturalnie występujący kwas hialuronowy posiada masę cząsteczkową od 102 do 104 kDa. Cząsteczki kwasu hialuronowego są fizjologicznym składnikiem naszych tkanek. W skórze ludzkiej kwas ten jest składnikiem macierzy międzykomórkowej skóry właściwej i jest odpowiedzialne za utrzymanie jej odpowiedniej wilgotności a co za tym idzie odpowiedzialny jest za jej sprężystość i brak zmarszczek. Niestety z upływem lat kwas hialuronowy jest stopniowo wchłaniany a jego ilość w skórze systematycznie spada. Zmniejszająca się zawartość tego składnika w tkance podskórnej ogranicza rezerwuar wody w skórze, czemu towarzyszą pojawiające się zmarszczki a ponadto skóra staje się szorstka i sucha. Kwas hialuronowy jest w stanie związać od tysiąca do czterech tysięcy razy więcej wody niż wynosi jego masa i z tego powodu jest stosowany w produktach kosmetycznych, jako jeden z najbardziej wartościowych czynników nawilżających. Kwas hialuronowy wykorzystywany jest również, jako naturalny film, osłaniający warstwę rogową naskórka przed wnikaniem w nią substancji chemicznych i bakterii.

Sojadine

składnik ten jest pozyskiwany z ziaren soi. Jego głównym składnikiem są fitosterole, które korzystnie działają na odbudowę tkanki łącznej. Pobudzają one fibroblasty do produkcji kolagenu widocznie redukując zmarszczki. Sterole ponadto odbudowują naturalny płaszcz lipidowy skóry zapewniając jej właściwe nawilżenie a także zabezpieczają ją przed szkodliwym wpływem środowiska. Sojadine stanowi naturalne źródło witaminy A i E, niezwykle cennych dla skóry dojrzałej. Składnik ten koi i łagodzi wszelkie stany zapalne skóry.

Olej z pestek granatu

jest niezwykle cennym olejem zawierającym w swoim składzie rzadki kwas będący blisko spokrewniony z kwasami CLA i nazywany czasami „super CLA” ze względu na swój większy potencjał . Składnik ten ma silne działanie przeciwzapalne. Ponadto olej ten jest bogaty również w inne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe dodatnio wpływające na stan skóry. Olej z granatu dodatkowo jest bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczając wolne rodniki opóźniają starzenie się skóry. Substancje zawarte w tym cennym oleju działają odżywczo, łagodząco oraz kojąco i rewitalizująco, co szczególnie widoczne jest w przypadku skóry przesuszonej i dojrzałej. Olej z pestek granatu stymuluje odnawianie komórek skóry, co owocuje przyspieszeniem regeneracji epidermy i jej wzmocnieniem. Olej ten zawiera również delikatne fitoestrogeny, które pobudzają i wygładzają skórę czyniąc ją świetlistą i sprężystą.

Olej z ogórecznika

jest niezwykle cennym surowcem wykorzystywanym tylko w najlepszych kosmetykach. Olej ten jest wskazany szczególnie dla skóry przesuszonej, popękanej i łuszczącej się. Zawiera duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w tym do 25% kwasu gamma-linolenowego (GLA) będący esencjonalnym składnikiem ludzkiego naskórka. Kwas ten jest niezbędny do utrzymania prawidłowych funkcji skóry. Olej z ogórecznika wyraźnie łagodzi wszelkie podrażnienia oraz wspomaga regenerację skóry przeciwdziałając jej przedwczesnemu starzeniu. Dzięki unikalnemu składowi reguluje wilgotność skóry, zmiękcza naskórek, zmniejsza napięcie tkanek i towarzyszący mu świąd.

Witamina E

jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Witamina ta polecana jest do pielęgnacji każdego typu cery, ale przede wszystkim dedykowana jest skórze dojrzałej borykającej się z niedostatecznym nawilżeniem, zmarszczkami oraz ziemistym kolorytem. „Witamina młodości”, jak często mawia się o witaminie E, wychwytuje wolne rodniki niszczące struktury skóry zapobiegając tym samym jej przedwczesnemu starzeniu i powstawaniu zmarszczek. Ponadto chroni ona przed przesuszeniem naskórka zapobiegając osłabieniu jego elastyczności i jędrności. Przywraca skórze jej młodzieńczą witalność i blask. Właściwości przeciwzapalne i regenerujące witaminy E sprzyjają również odtwarzaniu się nowych tkanek.

Oraz emulgator stworzony z myślą o wymagającej i wrażliwej skórze, który dzięki swojej budowie przywraca prawidłową funkcję naturalnego, lipidowego płaszcza ochronnego skóry, co wyraźnie wpływa na poprawę jej nawilżenia.

SPOSÓB UŻYCIA

Rano i wieczorem nanieść niewielką ilość serum na oczyszczoną skórę twarzy, szyi i dekoltu. Delikatnie wmasować. Serum przeznaczone jest dla każdego typu skóry, nawet wrażliwej i delikatnej.


Collagen Face and Cleavage Elixir

 

Prawa autorskie © Inventia Polish Technologies Ltd. Wszelkie prawa zastrzeżone.